Stel uw vraag  

Proteïnedieet: snel en blijvend gewichtsverlies met proteïne en eiwitproducten

Waarom je best voor een proteïnedieet kiest

Voor wie snel gewicht wenst te verliezen, maar dit toch op een veilige en gezonde manier wenst te doen is het proteïnedieet de ideale methode. Indien correct gevolgd, kan je op een zeer korte tijd heel wat gewicht verliezen en zal je een gezondere levensstijl bereiken. Met blijvend gewichtsverlies als gevolg.

Een proteïnedieet is een effectieve manier om weg te stappen van een gezonde levensstijl en snel en blijvend gewichtsverlies te bereiken. Het zorgt ervoor dat enkel de overbodige vetmassa wegsmelt, doordat er een zeer beperkte koolhydraat en vetopname plaatsvindt. De proteïnen of eiwitten vormen anderzijds de bouwstenen van ons lichaam door te zorgen voor opbouw en onderhoud van de spieren. Bovendien behoudt de huid haar elasticiteit en blijft ze stralend.

Meer info over het proteïnedieet »

Proteïnedieet in 4 fasen

Bij de start van een proteïnedieet bereken je best eerst jouw BMI. Zo weet jij hoeveel gewicht je kan verliezen en krijg je inzicht wat jouw ideale streefgewicht is.

Omdat het uiteindelijke doel van een proteïnedieet blijvend gewichtsverlies en een gezonde levensstijl is, is het dieet opgesplitst in vier fases. In de eerste fase zal je zorgen voor snel gewichtsverlies, door voornamelijk te focussen op eiwitten en amper koolhydraten en vetten op te nemen. Nadien ga je tijdens de gematigde fase geleidelijk aan opnieuw koolhydraten en vetten toevoegen aan je voedingspatroon. Tenslotte zorg met de hulp van een overgangsfase een nieuwe gezonde levensstijl ontwikkelen, met blijvend gewichtsverlies als gevolg.

Fase 1: strikte fase

Tijdens de startersfase van het proteïnedieet – fase 1 – zal je jouw inname van koolhydraten en vetten enorm beperken en je focussen op eiwitrijke voeding. Deze fase is gericht op (snel) gewichtsverlies en vertegenwoordigd 75% van je volledige proteïnedieet.

Fase 1 bestaat uit twee onderdelen.

 • Fase 1a: duurt ongeveer 2 tot 5 weken. Hierbij worden de te gebruiken producten iets meer beperkt dan bij fase 1b producten.
 • Fase 1b: volgt op fase 1a en kan gevolgd worden tot er ongeveer 60% à 70% van de doelstelling behaald is. Wil je bijvoorbeeld 10 kilogram verliezen? Dan dien je fase 1b te volgen tot je maximaal 7 kilogram hebt verloren.

Wanneer het proteïnedieet correct wordt gevolgd, zal je lichaam in ketose treden. Dit heeft als gevolg dat jouw lichaam zal overschakelen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding.  Alle soorten koolhydraten, zoals fruit, brood of aardappelen, zijn daarom tijdens deze fase aller tijden uit den boze. Enkel zo kan jouw lichaam in ketose blijven. Doe je dit niet, dan zal je opnieuw twee tot vier dagen moeten rekenen voordat dit proces opnieuw is opgestart.

Eetschema fase 1 proteïnedieet

Wil je starten met het proteïnedieet? Dan is het belangrijk om te weten wat je wel en niet mag eten tijdens de eerste fase. Tijdens fase 1 van het proteïnedieet mag je per dag eten:

 • 4 tot 7 proteïnemaaltijden
 • 1 proteïne snack voor fase 1a of 1b.

Hierbij houdt je rekening met volgende richtlijnen:

 • Eet dagelijks minimaal 200 gram van de toegestane groenten
 • Gebruik een complete multivitamine en kalium om tekorten te voorkomen en extra spierbescherming te voorzien.
 • Drink minimaal 2 liter water, dit zal ervoor zorgen dat de afvalstoffen die vrijkomen bij de vetverbranding snel uit het lichaam worden verwijderd.

Fase 1 proteïnedieet: uitleg & eetschema's »

Fase 2: gematigde fase

De tweede fase van het proteïnedieet wordt ook wel de gematigde fase genoemd. Wanneer je fase 1 hebt afgerond en zo’n 70% van jouw doelstelling hebt behaald, schakel je over naar fase 2. Tijdens deze fase van het proteïnedieet wordt de middag- of avondmaaltijd niet langer vervangen door een proteïnedieet, maar mag je een gewone maaltijd met een mager stukje vis of vlees en groeten eten. Ben je vegetariër? Dan eet je een zuivelmaaltijd, een vleesvervanger of een eitje.

Je volgt fase 2 van het proteïnedieet tot je ongeveer 95% van je doelstelling hebt behaald. Wil je bijvoorbeeld 10 kilogram verliezen? Dan heb je fase 1 gevolgd tot je maximaal 7 kilogram hebt verloren en zal je fase 2 volgen tot je ongeveer 9,5 kilogram bent afgevallen.

Eetschema fase 2 proteïnedieet

Klaar om te starten met fase 2 van het proteïnedieet of eiwitdieet? Dan is het belangrijk om te weten hoe jij deze fase jouw eetpatroon moet aanpassen. Tijdens fase 2 van het proteïnedieet mag je per dag eten:

 • 3 tot 6 proteïnemaaltijden, waarvan minstens 1 maaltijd met een stukje vlees, vis of vleesvervanger
 • 1 proteïnesnack voor fase 1a, 1b of 2

Houdt bij de overschakeling van fase 1 naar fase 2 zeker rekening met onderstaande richtlijnen:

 • Eet dagelijks minimaal 200 gram van de toegestane groenten.
 • Gebruik een complete multivitamine en kalium om tekorten te voorkomen en extra spierbescherming te voorzien.
 • Drink minimaal 2 liter water. Dit zal ervoor zorgen dat de afvalstoffen (ketonen) die vrijkomen bij de vetverbranding snel uit het lichaam worden verwijderd.
 • Zorg voor 30 minuten (lichte) lichaamsbeweging per dag. Let er wel op dat je geen zware trainingen of workouts doet.

Fase 2 proteïnedieet: uitleg & eetschema's »

Fase 3: overgangsfase

Tijdens de derde fase van het proteïnedieet zal je werken aan een gezonde levensstijl waarbij je minder proteïnedieet producten zal innemen en (gematigd) meer koolhydraten zal toelaten. Je zal je dieetmaaltijden steeds vaker vervangen door reguliere maaltijden met extra koolhydraten. Je zal als het ware je lichaam geleidelijk aanleren hoe het koolhydraten op een juiste manier moet verwerken zodat deze niet meer worden omgezet in vetten.

Hou er rekening mee dat je tijdens deze fase nog maar weinig gewicht zal verliezen. Maar dat is exact ook de bedoeling. Je hebt namelijk al 95% van je streefdoel bereikt! Je gaat doelgerichter afslanken en een nieuwe levensstijl aannemen mét blijvend gewichtsverlies.

Opgelet: deze fase is minstens even belangrijk als de voorbije fases. Het is zeer belangrijk dat je niet terugvalt in je oude eetgewoonten, anders zal je gewicht opnieuw toenemen en moet je weer van vooraf aan beginnen.

Eetschema fase 3 proteïnedieet

Ook tijdens de derde fase van het proteïnedieet is het belangrijk om rekening te houden met de juiste voeding en eetpatronen.

Tijdens fase 3 dien je zeker rekening met onderstaande richtlijnen:

 • Eet dagelijks minimaal 200 gram van de toegestane groenten.
 • Gebruik een complete multivitamine en kalium om tekorten te voorkomen en extra spierbescherming te voorzien.
 • Drink minimaal 2 liter water. Dit zal ervoor zorgen dat de afvalstoffen (ketonen) die vrijkomen bij de vetverbranding snel uit het lichaam worden verwijderd.
 • Zorg voor 30 minuten (lichte) lichaamsbeweging per dag. Let er wel op dat je geen zware trainingen of workouts doet.
 • Kies voor proteïneproducten voor fase 1a, 1b, 2 of 3.
 • Naast de voorgeschreven maaltijden, zorg je voor een beperkte inname van koolhydraten, vetten, suikers en alcohol.

Fase 3 proteïnedieet: uitleg & eetschema's »

Fase 4: onderhoudsfase

Proficiat! Je hebt je streefgewicht bereikt en je gaat nu fit en energiek door het leven. Je weet exact hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten je dagelijks mag eten zonder dat je gewicht bijkomt. Je kan nu starten met je nieuwe gezonde levensstijl.

De vierde fase van het proteïnedieet is eigenlijk een levenslange fase. Je maakt de overgang van een proteïnedieet naar een normaal & regulier dieet met een bewustere en gezonde levensstijl. Je zal leren hoeveel koolhydraten en vetten je lichaam kan verdragen, zonder dat je extra bijkomt.

Het belangrijkste wat je de komende maanden dient te doen is om te werken aan een gezond eetpatroon maar tegelijk te blijven genieten van je eten.

Eetschema fase 4 proteïnedieet

Tijdens fase 4 is het belangrijk om een balans te vinden tussen jouw inname van eiwitten, koolhydraten en vetten. Bij deze onderhoudsfase adviseren wij je om onderstaande richtlijnen te volgen:

 • Plan dagelijks vijf eetmomenten in
 • Eet elke twee dagen één eiwitrijke proteïnemaaltijd of snack om een beter gewichtsbehoud te garanderen.
 • Voeg bij je hoofdmaaltijd (lunch of diner) slechts een beperkt aantal zetmeelhoudende producten, bijvoorbeeld +/- 150 gram pasta, rijs, aardappelen, couscous, …
 • Voorkom dat je hervalt in je oude eetpatronen door bewust om te gaan met wat en hoeveel je eet.
 • Blijf voldoende drinken. Alcohol is niet meer volledig uit den boze, maar drink in beperkte maten (1 à 2 glazen per week)

Fase 4 proteïnedieet: uitleg & richtlijnen »

Waarom Protiweb?

Gegarandeerd de goedkoopste
Wij werken dagelijks aan onze prijzen om altijd de goedkoopste te zijn. Bovendien hebben wij tal van promoties!
Snel resultaat
Door de verlaagde koolhydraat- en vetwaarden verliest u snel vet zonder verlies van spieren. Gemakkelijk afslanken op een gezonde basis!
Ruimste keuze producten
Meer dan 650 kwaliteitsvolle maaltijden en snacks zorgen voor de nodige variatie. Ontdek snel wat uw persoonlijke favorieten zijn.
Snelle & betrouwbare levering
Levering 1 tot 2 werkdagen na uw betaling via onze vaste partner bpost. De levering is bovendien gratis vanaf een bestelling vanaf € 50.
Zeg suiker vaarwel
Naast proteïnerijke producten, bieden we ook suikervrije snacks, sauzen, beleg en meer aan. Zo ondersteunen we iedereen die bewust voor gezondheid kiest.
Onze partners
Over Protiweb

Bij Protiweb kunt u terecht voor een ruim aanbod aan proteïneproducten aan de laagste prijs.